Metkunmedia

 

Videogalleria

 

Alta löydät videoita Metkun Youtube-kanavalta. Kuvaketta klikkaamalla pääset heti mukaan metkuilemaan! Jos haluat nähdä lisää videoita, klikkaa “Load more”. Kurkkaa esimerkiksi, minkälaista elämää lappeenrantalaiset patsaat elävät, mitä Tintti-täti kertoo tarinatuokiossa tai mitä kaikkea kotona voikaan harrastaa ohjatusti.

Ps. Seuraa meitä Youtubessa, niin pysyt varmasti ajan tasalla uusista julkaisuista.

 

Siirry tästä suoraan Metkun Youtube-sivulle.


Sarjakuvat


 

 

 

Kolmen kuvaruudun sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Ulkona satoi sakeasti räntää. Hyvä että Luukkaan salmen siltaa pystyi edes erottamaan horisontista. Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti päättivät viettää siivouspäivän. Kuisma oli kaatanut punaista mansikkamehua pöydälle. Mehu valui pitkin pöydänjalkaa lattialle. Kalan ruodot lojuivat lattialla, paperien, pussien ja muiden roskien kanssa. Eilinen ruokalautanenkin oli unohtunut pöydälle. Kuisma katsoi pesäkolon kamalaa siivoa ja totesi: ”Voi ei… Onpas sotkuista!” Hän otti talouspaperia pyyhkiäkseen pöydän, mutta paperirulla vierikin pitkin talvipesän lattiaa. Sara katsoi Kuisman touhua ja ohjeisti Kuismaa: ”Koti on hyvä järjestää, jotta tietää mitä tarvitsee ja mitä ei.” Metku-Kissa huomasi Kuisman runsaan talouspaperin käytön ja totesi painokkaasti: ”Käytä kestorättiä, niin tulee paikoista nättiä.” Metku-Kissa ojensi norpille keltaisen sydänkuvioisen kestorätin häntä sydämenmuotoon kääntyneenä. Pesäkolon lattialla lojuivat myös Saran piirustusvälineet. Sara etsi kaapista sitruunan puolikkaan ja neuvoi: ”Sitruunalla siivoat luomusti.” Hämähäkkikin oli tehnyt verkon norppien talvipesän nurkkaukseen ja piiloutui norppien siivousinnon huomatessaan. Sara meni Kuisman kanssa ulos aikomuksenaan puhdistaa keltavaaleanpunaraitainen mattonsa. Kuisma puolestaan esitteli paperilappujaan. Yhdessä he totesivat: ”Turhista papereista voi tehdä muistilappuja ja lumella puhdistaa mattoja.” Sara tarttui harjanvarteen ja harjasi maton lumella putipuhtaaksi ja raikkaaksi.

Kolmen kuvaruudun sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Oli pimeä ja talvinen ilta. Tähdet tuikkivat taivaalla ja puolikuu valaisi Luukkaan salmen sillan yllä. Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti olivat talvipesässänsä. Sara katsoi jääkaappiin ja totesi: ”Oho. Näin paljon on jäänyt ruokaa vanhenemaan. Mitä näille tekisi?” Kuisma katsoi hämmästyneen kysyvästi jääkaapin sisältöä. Sieltä löytyi avattu tomaattimurskapurkki, sipuli, juuston jämä, muikkuja, pari tomaattia jne. Metku-Kissa riensi apuun todeten: ”Ruoan jämistä ruokaa tee, etteivät ne hukkaan mee.” Kuisma loikoili lattialla. Hänen mahansa murisi äänekkäästi. ”Murrr, murrr”, se sanoi. Mahan murinaa kuunnellessaan Kuisma totesi: ”Kylläpä onkin nälkä.” Pian Metku-Kissa saapuikin lämpimänä höyryävän ja ihanalta tuoksuvan itse tekemänsä pizzan kanssa Saran ja Kuisman luo. Sara ja Kuisma maistoivat palat pizzaa. Iloisina he totesivat yhteen ääneen: ”Legendan mukaan hyödyntämällä ruoantähteet keksittiin myös pizza. Namskis.” Herra-Haukin kurkkasi avannosta ja ajatteli toiveikkaasti: ”Tippuisikohan miullekin murusia?”

Kolmen kuvaruudun sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Sara-Saimaannorppa lepää kivellä ja Kuisma-Kuutti porskuttelee Saimaan vedessä. Takana horisontissa näkyy kesäisen Lappeenrannan siluetti vesitorneineen. Saralle on tulossa syntymäpäivät. Kuisma-Kuutti kysyy Saralta: ”Mitä haluaisin syntymäpäivälahjaksi?” Sara luettelee: ”Minulla on jo kaikkea. On koruja, leluja, kirjoja, rusetteja…” Kohta paikalle saapuu Metku-Kissa vihreällä kajakillaan meloen. Metku-Kissa antaa Kuismalle vinkin: ”Älä turhia tavaroita lahjaksi kanna, vaan elämyksiä anna.” Niinpä Kuisma-Kuutti päättääkin viedä Saran Lappeenrannan hiekkalinnaan tutustumaan. Kuisma ostaa Saralle mansikkajäätelön ja itselleen mangojäätelön. Kuisma kohottaa jäätelöä ja toivottaa iloisena Saralle: ”Paljon Onnea.” Sara vastaa onnellisena: ”Kiitos.”

Kolmen kuvaruudun Sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti ovat Lauritsalan rannassa. Horisontissa kuusikon takana siintää kerrostaloja ja Lauritsalan kirkon siluetti. Ilta-aurinko paistaa värjäten taivaan keltaisellaan. Sara ja Kuisma huomaavat Metku-Kissan, joka työntää täysiä kottikärryjä. Sara yllättyy: ”Onpas kivannäköisiä tavaroita Metku-Kissalla.” Kuisma kysyy Metku-Kissalta: ”Mihin olet menossa?” Metku-Kissa vastaa: ”Vien turhia tavaroita kierrätyskeskukseen.” Kuisma saa loistoajatuksen. Yhteen ääneen Sara ja Kuisma iloitsevat: ”Älä turhaan uutta osta, toisen aarre on toisen roska.” Sara kelluu Metku-Kissalta saamallaan punaisella uimarenkaalla ja uittaa pienoismallilaivaa. Kuisma puolestaan suihkuttaa Metku-Kissan vanhalla vesipyssyllä vettä ilmaan.Kolmen kuvaruudun Sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti ovat Sammonlahden rannassa. Kaukaa erottuu Sammonlahden kirkon torni. Rannalla kasvaa kuusia, koivuja ja keltaisia, oransseja ja punaisia liljankukkia. Sara uiskentelee järvessä ja ihmettelee Kuisman käytöstä: ”Mitä ihmettä oikein touhuat?” ”Kastelen kukkia”, Kuisma toteaa virnuillen ja roiskuttaa vettä letkulla päällensä. Metku-Kissa saapuu paikalle ja ryhtyy kastelemaan kukkia punaisella kastelukannulla. Metku-Kissa muistuttaa: ” Säästeliäästi vettä käytä, muille esimerkkiä näin näytä.” Kuisma katsoo Metku-Kissaa kysyvästi. Sara näyttää vesitynnyriä ja huomauttaa: ”Sitä paitsi sadevesi on kaikkein parasta kukille.” Kuisma päättääkin porskutella järvivedessä vesijohtoveden sijaan.
 

Kolmen kuvaruudun Sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. On yö. Taivas on tummansininen ja tähtiä täynnä. Lappeenrannan kaupungin siluetti vesitorneineen ja kellotapuleineen siintää horisontissa. Taivaalta voi erottaa Otavan ja Orionin tähtikuviot. Sara-Saimaannorppa on nukahtanut lepokivelleen kalakirjansa ja radionsa viereen. Kuisma-Kuutti katsoo ihmeissään Saraa ja toteaa: ”Sara nukahti. Valo loistaa ja poppi soi.” Metku-Kissakin saapuu paikalle ja neuvoo kuinka energiaa säästetään. Hän sanoo: ”Turhat laitteet sammuta, hyvä tapa opeta.”

Kuva on kolmen kuvan sarjakuva nimeltä Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti: Auta Pölyttäjiä. Ensimmäisessä kuvassa vasempaan yläkulmaan on sijoitettu Lappeenranta European Green Leaf voittajalogo 2021 ja kuvassa Metkukissa leikkaa nurmikkoa Sara ja Kuisma ovat vedessä, josta Sara sanoo:

Kolmen kuvaruudun sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Kevät on tullut. Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti ovat Saimaan kanavan laitamilla uimassa. Rannalla kasvaa tiheä kuusikko ja koivuja. Sara toteaa Kuismalle: ”Onpas paljon lintuja. Taitavat olla pesäpaikkaa etsimässä.” Taivaalla lentelee talitiaisia ja kirjosieppoja. Taavi-Tukkakoskelokin uiskentelee moikkaamaan Saraa ja Kuismaa. Kuisma katselee lintuja ja ehdottaa: ”Voisimmeko tehdä niille pönttöjä?” Sara ja Kuisma käyvät tuumasta toimeen. Sara sahaa lautoja pönttöjä varten ja Kuisma auttaa Saraa tukien lautoja sahausvaiheessa. Avuksi saapuu myös Metku-Kissa sanoen: ”Minä voin naulata.” Sara, Kuisma ja Metku-Kissa tekevät yhteensä kolme pönttöä. Kirjosieppo, talitiainen ja Taavi-Tukkakoskelo löytävät pöntöt ja valitsevat niistä itselleen mieluisen pesäkolokseen. Linnut iloitsevat yhteen ääneen pesistään kiittäen Saraa ja Kuismaa.

Kolmen kuvaruudun sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Sara-Saimaannorppa loikoo lepokivellä Luukkaan salmen sillan edustalla ja kysyy Kuisma-Kuutilta: ”Näetkö mitä tuolla vedessä kelluu? Olemmeko saaneet taas pullopostia?” Kuisma katsoo hämmästyneen kysyvästi. Seppo-Sammakko istuu lumpeenlehden päällä ja vaakkuu manaten. Veteen on heitetty paljon roskia. Siellä kelluu pullo, karkkipaperi ja muovipussi. Sudenkorennot lentävät taivaalla. Metku-Kissa ui Kuisman luo, ja yhdessä he keräävät roskat Saimaan vedestä roskikseen. Metku-Kissa ohjeistaa: ”Älä roskia luontoon heitä, niin eivät roskat luontoa peitä.” Herra-Haukikin nostaa päänsä ylös vedestä ja sanoo pulputtaen: ”Nyt puhut asiaa.”

Kolmen kuvaruudun sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti uivat korkkitehtaan rannassa. Sää on keväisen kolea. Kuisma hämmästelee: ”Onpas paljon pyöräilijöitä Rantaraitilla. Autoja ei näy ollenkaan.” Sara porskuttelee iloisena vedessä ja toteaa: ”Polkupyöräily on ekologista.” Metku-Kissa ajaa polkupyörällä Saran ja Kuisman ohi ja huutaa polkiessaan hyvän neuvon: ”Turhaa autoilua on hyvä välttää, polkupyörää fiksut käyttää.” Sara ja Kuisma katsovat pyöräilijöitä ja toteavat yhteen ääneen: ”Voisipa näillä evillä pyöräillä.” Pian he saavatkin loistoidean. Kuisma keksii: ”Hei. Mehän voidaan heittää yhdessä kärrynpyörät.” Niinpä Sara ja Kuisma heittävät iloisina vedessä monen monta kärrynpyörää.

Kolmen kuvaruudun Sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Sää on keväinen. Metku-Kissa on kalassa järven toisella puolella. Herra-Haukikin kurkkaa järvestä. Sara-Saimaannorppa tarjoaa Kuisma-Kuutille tonnikalaa säilykepurkista, sanoen: ” Nyt olisi tarjolla herkkuruokaa.” Kuisma pyörittelee päätään ja käsiään ja tokaisee: ”Ei noin Sara! Saimaa on pullollaan kaloja.” Kuisma hyppää kiven päälle ja muistuttaa iloisena: ”Suosi lähiruokaa. Miulle muikkuja tuokaa.” Aurinko alkaa jo laskemaan oranssiksi värjäytyen ja Metku-Kissa saapuu Kuisman luo veneellä. Hänellä on suuri kalasaalis vihreässä ämpärissään. Metku-Kissa kertoo: ”Täältä saa tuoreita muikkuja, lähiruokaa yllättävän läheltä.” Kuisma huudahtaa innoissansa: ”Ihanaa!”

Kolmen kuvaruudun Sarjakuvastrippi, jonka aiheena on ekologisuus. Sarjakuva on toteutettu Lappeenranta Green Leaf vuoden 2021 kunniaksi yhteistyössä kuvataiteilija Tiinalotta Särmölän ja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun kanssa. Taivas on vaaleansininen ja Saimaan vesi kimaltaa kirkkaansinisenä. Sara-Saimaannorppa ja Kuisma-Kuutti ovat tylsistyneitä. Sara miettii: ” Ei ole mitään tekemistä.” Paikalle saapuu Metku-Kissa hienolla vihreällä surfilaudalla. Mukanaan hänellä on sivellin ja keltainen, vihreä ja vaaleanpunainen ilmapallo, joissa lukee tasa-arvo, lastenoikeudet ja kulttuuri. Pian Saralla ja Kuismalla ei ole enää tylsää. Sara ja Kuisma iloitsevat ja lauleskelevat. Saralla on sivellin ja paletti kädessään ja Kuismalla piirustuspaperia ja sakset. He pääsevät maalaamaan ja askartelemaan perhosia Loistopuistoon.

 

Kuvagalleria

 

Metkun kuvagalleriaan olemme keränneet kuvia esimerkiksi eri tapahtumista sekä lasten ja nuorten taideteoksista. Valitse haluamasi kategoria ja klikkaa kuva suuremmaksi!

 

Kolmiruutuinen Mikko Väyrysen sarjakuva. Ketku-hiiren takana on kerrostalo, jonka ikkunoissa on nalleja. “Ihmiset laittavat korona-aikana ikkunoihin pehmonalleja...” Ketku-hiiri manaa. “Niiden pitäisi laittaa PEHMOHIIRIÄ!” hän raivoaa. “Mutta onneksi ne ei laita pehmokissoja!” Ketku toteaa silmää iskien.
Neliruutuinen Mikko Väyrysen sarjakuva. Sininen Ketku-hiiri kuulee avunhuutoja puun oksalla ja lähtee lentoon. Ketku-hiiri putoaa maahan ja on pökertynyt. Lintu oksalla kertoo avunhuutojen kuuluneen lastennäytelmästä. Ketku-hiiri höpisee:"Mikä se miun roolini olikaan? Lintu? Lentokone? Supersankari?"
Neliruutuinen Mikko Väyrysen sarjakuva. Sininen Ketku-hiiri lentää punaisessa viitassaan kohti seikkailuja. Yllättäen Ketku tuntee värähtelyä ilmassa. “Onko täällä ilmakuoppia?” hän ihmettelee, mutta kuuleekin pian musiikkia ja toteaa:”Aaa… Se onkin lasten kuoro!”
Neliruutuinen Mikko Väyrysen sarjakuva. Sininen Ketku-hiiri kurkkaa esiripun takaa jännittyneenä: “Onpas yleisöä!” Lavalla hän hikoilee ja miettii: “Unohdin vuorosanat… jos lennän vain karkuun...” Hän yrittää lentää ja kaatuu näyttävästi kumoon. Yleisö hurraa ja taputtaa: “Hieno lento! Taitavasti näytelty!” Tyytyväinen Ketku hiiri makaa lavalla ja toteaa: “Sehän meni putkeen!”
Neliruutuinen Mikko Väyrysen sarjakuva. Sininen Ketku-hiiri tanssahtelee lippis päässä ja räppää “Jou! Jou! Räppiä! Läppiä!” Seuraavassa ruudussa hän pysähtyy miettimään: “Missähän se miun mikki on?” Mikrofoni löytyy hiirenloukun päältä. “Hmm... tämä taitaa olla niitä kissan metkuja?” Ketku nappaa mikrofonin ripeästi käteensä. “Onneksi olen supernopea! Jou! Jou!”

Tiedosto lähetetty onnistuneesti

Skip to content