Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku

Taidetestaajat – www.taidetestaajat.fi

Taidetestaajat on vienyt kolmen lukuvuoden ajan (2017-2020) kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset taidevierailuille! Noin 180 000 nuorta on saanut mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa. Etelä-Karjalasta on osallistunut n. 1200 kasia lukuvuodessa. Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ovat tarjonneet kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen vierailuja esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn.

Kun aiemmin luokat tekivät yhden vierailun lähialueellaan ja toisen pääkaupunkiseudulle tai pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen, nyt luokat vierailevat omalta alueeltaan valitussa taidelaitoksessa. Säätiöt maksavat taidetestaajien matkat ja pääsyliput, ja hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Taidetestaajissa pyritään voittamaan kaikki osallistumisen esteet, jotta nuoret voivat osallistua esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta.

Oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Jälkityöskentely puolestaan auttaa käsittelemään taidevierailulla heränneitä ajatuksia. Kasit toimivat Taidetestaajissa kulttuurikriitikkoina! He arvioivat taidekokemustaan Taidetestaajat-sovelluksella. Nuorten arvioita vierailuista voit käydä lukemassa osoitteessa taidetestaajat.fi/arviot/teokset

Etelä-Karjalassa mukana olevat taidelaitokset lukuvuonna 20/21 ovat Lappeenrannan taidemuseo yhteistyössä Lappeenrannan kuvataidekoulun kanssa, sekä Lappeenrannan kaupunginorkesteri.

Lue lisää www.taidetestaajat.fi 

17.6.2020 asti lisätiedusteluja voit kysyä Etelä-Karjalan aluekoordinaattorilta Anni-Stiina Hujalalta sähköpostitse etela-karjala@taidetestaajat.fi, puhelimitse 040 5027597 tai tulla käymään. Aluekoordinaattorin toimipiste sijaitsee Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun toimistolla osoitteessa Snellmaninkatu 2, 53100 Lappeenranta.

Kesäkuun jälkeen toimintaa koordinoivan tiimin koko ja työskentelytavat muuttuvat. Alueellisesta koordinoinnista siirrytään laajemmin kokonaisuutta palvelevaan tehostettuun tiimiin, johon kuuluvat 10 henkilöä eri puolilta Suomea. Työskentelyn pääpaino on toiminnan kehittämisessä sekä koulujen, taideorganisaatioiden että nuorten näkökulmat huomioon ottaen.

————————————————————————————————————————

KULTTUURISUIHKU

Lappeenrannan kaupungin strategiaohjelmanmukainen kolmivuotinen KULTTUURISUIHKU on saanut alkunsa 26.3.2019 Lappeenrannan alueen 7. luokkalaisille järjestetyllä aikojemme ensimmäisellä Kulttuurisuihkukäynnillä kaupunginorkesterin Seikkailun Säveliä konserttiin.

 

Syksyn 2019 kulttuurisuihkukäynti kohdistui Lappeenrannan Linnoituksiin, jossa 2. luokkalaiset saavat kokea draamallisen historiakierroksen Lappeenrannan Matkailuoppaiden tai Raili Leinon opastamana.

Kevätlukukaudella 7.luokkalaiset kävivät tutustumassa Verkossa-näytelmään 14.10.2019,  9.1. ja 13.1.2020.

eKarjala kuvapankki/kuvaaja: Aki Loponen 14.10.2019

Näytösten jälkeen 7.luokkalaiset pääsivät purekelemaan koettua elämystä draamakasvattaja Tomi Välimaan ja FM draamaopettaja Marika Kesselin ohjauksella.

Vuoden 2020 Kulttuurisuihkussa Lappeenrannan 7. luokkalaiset viedään syyslukukaudella Lappeenrannan kaupunginteatteriin, eskarilaiset Tanssisadun pyöteisiin ja 5.luokkalaiset Lappeenrannan kaupunginorkesterin konserttiin kuuntelemaan Erkki Lasonpalon johdolla pelimusiikkia!

Tutustu Kulttuurisuihkuun osoitteessa: https://peda.net/lappeenranta/yhteistyötilat/kulttuuripolku/kulttuurisuihku

Jätä meille palautetta!